بخش امانت کتاب (گردش کتاب)

مقدمه:
بخش امانت کتابخانه مرکزی یکی از فعال‌ترین بخشهای کتابخانه به شمار می‌آید. مهمترین وظیفه این بخش امانت دادن کتابهای غیر مرجع است. کتابهای این بخش در دو قسمت مجزا (کتابهای فارسی و عربی، کتابهای لاتین) رده‌بندی شده‌اند. نظام رده‌بندی کتب موجود بر اساس رده‌بندی کنگره و مش (پزشکی) می‌باشد که جوابگوی نیازهای دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا و اساتید می‌باشد.

نحوه استفاده از منابع موجود:

الف) عضویت:
متقاضی عضویت در کتابخانه مرکزی دانشگاه کرمانشاه، با مراجعه به بخش امانت، برگه درخواست عضویت را تکمیل کرده، پس از تأیید مقام مسئول اداری (مهر و امضای آموزش دانشکده برای دانشجویان اجباری است و مهر و امضای کارگزینی برای کارکنان و اساتید) همراه با یک قطعه عکس، به مسئول بخش امانت تحویل میدهد. پس از بررسی، کارت عضویت صادر و به اعضاء تحویل می‌گردد و همزمان با تصفیه حساب دانشجو کارت باطل می‌شود.

نوع عضویت
تعداد منابع
مدت امانت
زمان مراجعه

دانشجویان کاردانی و کارشناسی
4 جلد

دانشجویان کارشناسی ارشد

دانشجویان دکترا

اعضاء هیأت علمی

کارکنان دانشگاه

ب) امانت دهی
در کتابخانه مرکزی برای مجموعه منابع اطلاعاتی فهرستهای تهیه شده است. دسترسی به این فهرستها در بخش امانت به 2 طریق امکان پذیر است: 1- برگه دان کتابخانه 2- فهرستهای کامپیوتری
با توجه به سیستم نیمه باز کتابخانه مراجعان اعم از دانشجویان و اساتید و کارکنان با مراجعه به این فهرستها و ارائه شماره راهنما (محل قرار گرفتن منابع در قفسه) به کتابدار، می‌توانند منبع اطلاعاتی مورد نظر خود را دریافت نمایند.
1- برگه دان کتابخانه:
برای هر منبع اطلاعاتی، برگه هایی به شرح زیر تهیه می‌گردد:
1- برگه عنوان      2- برگه موضوع        3- برگه نویسندگان
هر یک از این برگه‌ها، در محل الفبایی خود در برگه دان موضوع، نویسنده و عوان قرار می‌گیرد. بدین ترتیب می‌توان منبع اطلاعاتی را از طریق نویسنده، موضوع و عنوان بازیابی نمود. لازم به ذکر است که برگه‌های سری انتشاراتی یا فروست، از طریق برگه‌دان عنوان قابل بازیابی است.

برای تهیه فهرستهای کامپیوتری از نرم افزار پارس آذرخش استفاده شده است. این نرم افزار برنامه کامپیوتری جامعه است مختص به کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی (دارای منابع اطلاعاتی) و تحت یک شبکه داخلی که در سازمان مربوطه راه‌اندازی می‌گردد، عمل می‌نماید. برنامه مزبور شامل سه بخش عمده است:
1- فهرست نویسی منابع (شامل کتابها، پایان نامه‌ها و مجلات و...) 2- جستجوی منابع 3- امانت دادن قابل امانت دهی.
کتابداران بخش امانت از ابزارهای مربوط به امانت، برگشت و رزرو منابع و نیز ورود اطلاعات اعضای جدید و سایر عملکردهای امانت در این برنامه استفاده می‌کنند. بخش جستجوی منابع نیز توسط مراجعه کنندگان و امانت گیرندگان کتب با استفاده از همین برنامه صورت می‌پذیرد.

1-2- زبان جستجو:
زبان جستجو در این نرم افزار بر پایه جبر بولی بنا شده است. با استفاده از عملگرهای بولی و ریاضی می‌توان جستجوی ترکیبی انجام داد. این عملگردها عبارتند از:
1- عملگر(*) and : با قرار دادن علامت * بین دو یا چند واژه، رکوردهایی بازیابی می‌شوند که الزاماً هر دو یا چند واژه در آن وجود داشته باشد.
2- عملگرد (+) or : با قرار دادن علامت + بین دو یا چند واژه رکوردهایی بازیابی می‌شوند که حداقل یکی از آن واژه‌ها در آن وجود داشته باشد.
3- عملگرد (^) not: با قرار دادن ^ بین دو واژه رکوردهایی بازيابی می‌شوند که در آن واژه اول وجود دارد و واژه دوم وجود ندارد (برای تایپ علامت ^ در جستجوی فارسی کلید F9 را فشار دهید.)

2-2- روش جستجو:
برای جستجوی منابع فارسی و لاتین به صورت کلمه به کلمه بدون در نظر گرفتن مدخل ورود اطلاعات و یا جستجوی اطلاعات فیلدهای موضوع، عنوان و یا پدید آورنده مراحل جستجو به شرح زیر انجام می‌گیرد:
1- بر گزینه جستجو در نوار منو کلید کنید.
2- از گزینه‌های بانک واژگان، جستجوی پیشرفته فارسی، جستجوی پیشرفته لاتین، جستجوی پیشرفته فارسی 2، جستجوی پیشرفته لاتین 2 یکی را انتخاب نماید.
3- واژه مورد نظر را در فیلدهای موجود وارد نمائید (برای تغییر زبان کلید F9 را فشار دهید).
4- بر روی دکمه جستجو کلیک کرده و یا کلید Enter را فشار دهید.
5- برای مشاهده نتایج جستجو ابتدا بر روی لیست نتیجه جستجو کلیک کرده، سپس برای مشاهده اطلاعات همه مدارک جستجو شده بر روی دکمه بازیابی کلی کلیک کرده و پس از تبدیل رنگ مشکی آن به قرمز بر روی دکمه نمایش کلیک نمائید.
تذکر: برای مشاهده مدارک خاص با دو بار کلیک نمودن بر روی آن رنگ آن به قرمز تبدیل می شود.
6- برای جستجوی جدید از کلید پاک کن استفاده شود.

ج) تمدید کتاب
امانت گیرندگان با توجه به تاریخ بازگشت، مؤظفند کتاب را در موعد مقرر، عودت یا تمدید نمایند و در صورت نیاز به تمدید مجدد، کتابدار بخش امانت پس از کنترل کتاب از حیث رزرو نبودن کتاب مورد نظر، مدت امانت را مطابق آئین نامه تمدید یا رزو می‌نماید و در صورت رزرو بودن، کتابدار به متقاضی رزرو، برگشت کتاب را اعلام می‌نماید.

د) رزرو کتاب
در صورتی که تمامی نسخ یک کتاب امانت داده شده و مراجعه کننده دیگری مایل به استفاده از همین کتابها می‌باشد، کتابدار بخش می تواند با استفاده از امکانی که جهت رزو کتاب در نرم افزار پارس آذرخش تعریف گردیده، کتاب مورد نظر را برای فرد مذکور رزرو نماید.

هـ) مطالعه در محل
در صورتی که مراجعین بخش امانت مایل باشند کتاب را در سالن کتابخانه مطالعه نمایند، اطلاعات کتابشناختی کتاب را به کتابدار میز امانت تحویل داده و کاربر مؤظف است کتاب را با ارائه کارت دانشجویی فقط در سالن کتابخانه مطالعه نماید.

و) تسویه حساب با کتابخانه
کلیه کاربران در پایان دوره تحصیلی خود ملزم به تسویه حساب با کتابخانه می باشند. بدین منظور کاربر، برگه تسویه حساب را به بخش امانت تحویل داده و کارت عضویت او باطل شده و برگه تسویه حساب توسط مسئول بخش امضاء و مهر می‌شود. اگر کاربر، کتاب امانتی خود را عودت نداده و یا مفقود کند، مؤظف است آن کتاب را خریداری و جایگزین نماید و در صورت نایاب بودن کتاب، بنا بر نظر مسئول بخش امانت باید یکی از کتب مورد نیاز و پر کاربرد دانشجویان را خریداری کرده و به جای کتاب مفقودی به کتابخانه تحویل دهد. فقط در این صورت می‌تواند با پرداخت جریمه با کتابخانه تسویه حساب نماید.

ز) تعداد کل منابع اطلاعات (چاپی)
بر اساس نسخه
کتب فارسی: 37948نسخه